top of page
  • info4354477

Kom jij in aanmerking voor het BTW-tarief aan 6%?

Is het voor jou ook zo ingewikkeld? Wanneer geldt nu het 6% BTW-tarief op nieuwbouw? Transparant Projects zet het even voor jou op een rijtje…


Men spreekt meestal over de regeling inzake afbraak en heropbouw. We schetsen dit specifiek voor jou:


Jij bent een natuurlijke persoon en/of rechtspersoon die bij ons een nieuwbouwwoning wenst te kopen. Wij zijn een rechtspersoon, die een woning die werd afgebroken, heropgebouwd levert aan jou. Jij bent ofwel een natuurlijk persoon die de nieuwe woning zelf zal bewonen (in dit geval gelden de sociale criteria inzake oppervlakte, eigen woning, enige woning en domicilie) of jij bent een natuurlijk persoon of rechtspersoon die de nieuwe woning zal verhuren in het kader van het sociaal beleid gedurende minstens 15 jaarDeze nieuwe maatregel kwam er doordat coronacrisis heeft een grote economische impact had op burgers en gezinnen die een huis willen kopen. Door het verlaagd btw-tarief van 6% kan je tegen lagere kosten een nieuwe woning kopen of bouwen. Dit btw-voordeel is geldig op facturen van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022. Ondertussen werd deze periode ook al met 1 jaar verlengd; dus tot en met december 2023.


Je hebt geluk, want een aantal van onze projecten komt in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief.


Dat komt omdat wij voldoen aan onderstaande voorwaarden:


=> We breken een oud gebouw af om er een nieuw woning op te bouwen, in België.

=> De totale bewoonbare oppervlakte is minder dan 200 m² (de ruimtes die kunnen gebruikt worden voor de uitoefening van een economische activiteit zijn hierin inbegrepen maar garages, badkamers, wc’s, washuizen, trappen, bergplaatsen, gangen, niet bewoonbare kelders en zolders tellen niet mee).


Nu even checken of jij als koper voldoet aan deze voorwaarden:


=>Gaat het over jouw enige en eigen woning? Als je nu nog in een andere eigen woning woont, dan zal je die moeten verkopen in het kalenderjaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname van je nieuwe woonst om van het verlaagd tarief te kunnen genieten.

=> Ga je de komende 5 jaar zelf in je huis of appartement wonen en zal je domicilie er dus staan? Je dient via een verklaren te bevestigen dat je aan alle voorwaarden voldoet, we helpen je hiermee indien je dit wenst en kunnen het bij onze aangifte voegen.


In deze gevallen geldt het verlaagd btw-tarief van 6% niet:


Voor vennootschappen of verenigingen, voor tweede verblijven, voor woningen en appartementen om te verhuren; tenzij je de woning (als natuurlijk persoon of als rechtspersoon) voor 15 jaar ter beschikking stelt van een sociaal verhuurkantoor, voor werken in je tuin, afsluitingen, sauna’s, zwembad, etc.


Transparant Projects gaat graag samen met jou na of je hiervoor in aanmerking komt; en welke woning ervoor in aanmerking komt.


Vraag het ons, wij geven jouw transparant advies

Comments


bottom of page