top of page
  • info4354477

Brugge versoepelt regels voor zonnepanelen!

In de Brugse binnenstad, Dudzele en Lissewege is het iets makkelijker geworden om goedkeuring te krijgen om zonnepanelen te installeren. Tot op heden werden bijna alle aanvragen geweigerd omdat de panelen niet samengaan met het aanzicht van het historisch erfgoed. Er zijn nog steeds een aantal voorwaarden aan verbonden, zo moeten op rode dakpannen bijvoorbeeld rode zonnepanelen liggen.Wie in de Brugse binnenstad woont en graag zonnepanelen zou willen, kan dat vanaf nu aanvragen. Hetzelfde geldt voor Lissewege en Dudzele. Vroeger werden de aanvragen meestal geweigerd omdat de panelen het zicht zouden verstoren in het historische centrum van de stad en van die polderdorpen. Nu duurzame energie steeds belangrijker wordt en de prijzen voor elektriciteit stijgen, wil het stadsbestuur meer mensen de kans geven om toch over te schakelen op zonne-energie.

Zeker aan de achterkant en de zijkant van gebouwen zal je sneller toelating krijgen. Aan de voorkant blijft het verboden. Op daken die enigszins zichtbaar zijn wordt ook gevraagd om discreet te werken, met panelen in dezelfde kleur als de dakpannen, zegt schepen Franky Demon: "We vragen uitdrukkelijk om rode zonnepanelen te leggen op rode daken en bij zwarte daken te kiezen voor zwarte zonnepanelen. We hebben het laten nakijken en die verschillende kleuren bestaan. Het mag nog steeds niet zichtbaar zijn vanuit de Vesten of de parken."

Evenwicht erfgoed en duurzame energie

"Er waren enorm veel aanvragen, op die manier zochten we een oplossing om tegemoet te komen", zegt schepen Demon. "Nu hebben we een evenwicht gevonden tussen duurzame energie, maar met respect voor ons erfgoed." Voor Dudzele en Lissewege moet je geen vergunning meer aanvragen, met uitzondering van een stukje stadskern. In de Brugse binnenstad blijft de vergunning wel verplicht. "De aanvraag blijft verplicht zodat we kunnen controleren of het wel past binnen de omgeving."


Transparant Projects ondersteunt duurzame energie en adviseert je om je aanvraag opnieuw in te dienen. Wist je dat de waarde van de woning neemt toe na het plaatsen van zonnepanelen. Ook als je in de toekomst je huis wilt verkopen, is het gunstig om panelen te hebben. De aanwezigheid van zonnepanelen betekent een hogere vraagprijs voor je huis

Kommentare


bottom of page