top of page
  • info4354477

Een ander huis kopen met dezelfde lening? Het kan.

Uw huis is nog niet afbetaald, maar u beslist om het te verkopen om ergens anders te gaan wonen. Wist u dat u dan misschien beter af bent door de oude lening te behouden in plaats van een nieuwe aan te gaan?


Betaal uw lopende lening niet overhaast in één keer terug om een nieuwe lening aan te gaan. Want de mogelijkheid bestaat om een hypotheekoverdracht te laten uitvoeren en dus de oude lening te behouden. Soms kan daar veel geld mee bespaard worden.


Welke mogelijkheden zijn er?

1. Met de verkoopopbrengst het nog verschuldigde kapitaal van de lopende lening in één keer terugbetalen en voor de nieuwe woning een nieuwe lening aangaan.


2. Met de verkoopopbrengst de nieuwe woning betalen maar de lopende lening behouden door middel van een overdracht van de hypotheek naar de nieuwe woning.

Als uw lopende hypotheeklening van vóór 2005 dateert, is het echter ook mogelijk om die twee formules te combineren: de oude lening met een hypotheekoverdracht behouden én daarnaast een tweede lening sluiten voor de nieuwe woning.


Zo ga je te werk

Het is soms interessanter voor een hypotheekoverdracht te kiezen dan voor een nieuwe lening, zelfs als de nieuwe lening een iets lagere intrestvoet heeft en die oplossing op het eerste gezicht dus het meest interessants lijkt. Beslis vooral niet overhaast! Een hypotheekoverdracht wordt namelijk niet altijd en overal toegestaan!

Hoe weet je wat de beste oplossing is voor jou?


1. Laat becijferen welke kosten men u in de verschillende mogelijkheden aanrekent. Bij de kredietgever zult u vaak dossierkosten en eventueel zelfs expertisekosten moeten betalen. Als u voor een nieuwe lening kiest en de oude daarom vervroegd beëindigt, bent u in principe ook een wederbeleggingsvergoeding verschuldigd (wat niet het geval is bij een hypotheekoverdracht). Daarnaast zijn er de kosten voor de notaris i.v.m. de hypotheek. De eindrekening valt meestal goedkoper uit voor een hypotheekoverdracht dan voor een nieuwe lening.


2. Laat voor elke formule het afbetalingsbedrag bepalen, rekening houdend met de net vermelde kosten. Zo kan blijken dat blijven lenen tegen bv. 4,20 % voordeliger kan zijn dan een nieuwe lening te sluiten tegen 4 %.


3. Hou ook rekening met de eventuele gevolgen als er andere regels zouden gelden voor het belastingvoordeel voor de lening.


Een goede bankier is dus goud waard en kan u bij deze beslissing helpen!


Comentários


bottom of page